fredag den 25. november 2011

Argentina

"Someplace warm. A place where the beer flows like wine. Where beautiful women instinctively flock like the salmon of Capistrano. I'm talkin' bout a little place called... (whispering) Ar-gen-tina."
Citat fra moderne tids største filmklassiker "Dum og Dummere"

Modsat vores tidligere besøgte lande er Argentina et moderne og civiliseret land med flotte, høje, slanke mennesker, rene gader omgivet af store parker, lav kriminalitet, fantastisk mad og drikke, plads til en kvindelig præsident, varme bade og fungerende toiletter, et velfungerende samfund uden korruption med hjælpsomme og imødekommende indbyggere... Eller har jeg lige beskrevet Danmark?
Kæmpe portioner mad, der typisk består af et stort stykke saltet kvæg serveret oven på ét salatblad akkompagneret af et glas rødvin fra den lokale vinfarm. Kød og rødvin er i sandhed Argentinas stolthed - udover Messi og tango.
For første gang på denne tur kan Simon og jeg pludselig ikke spise op(!)

En typisk ret på en restaurant

Efter 2 relativ ligegyldige dage i pitstop-byen Salta tog vi til rødvinshimmelen, Mendoza. Her couchsurfede vi ved en 62-årig dansker, der har slået sig ned og nød sit otium blandt luksusrødvin og 19-årigede weekendkærester(!) EEEW!!

Han tog os med til den årlige vinfestival dagen efter vores ankomst. En vinfestival arrangeret af den rige familie Zuccardi, hvor 4-5000 mennesker efter 8 timers prøvesmagninger til sidst valser svedende rundt under den bagende sol og falder over teltbaduner og plasticstole. Vi kom som henholdsvis gæst nummer 33 og 34 kl 09.30 og havde derfor det hele for os selv. Med "hele" menes der 3 kæmpe vintelte, hvor lejede promotionpiger (såkaldte dåser) stod klar på linie til at skænke op. Man følte sig derfor lidt som kameramanden, der går sidelæns og filmer fodboldlandsholdet, når der er nationalsang. Udover at man i dette tilfælde ville svinge kameraet mere og mere for hver person man passerer, og til sidst drejse om når man nåede Krohn-Dehli i enden af rækken. Dermed ikke sagt at vi var gået kolde efter 11 glas rødvin - man skulle jo også have udeholdet (11 x hvidvin) og dommertrioen (3 x champagne) med.
Vi fik derfor opbygget en god rødvinsbrandet over en hel dag, hvor vi desuden blev underholdt med musik fra to opsatte scener, en improv-teatergruppe, diverse gøglere og endnu flere promotionpiger, der underholdte med spil og konkurrencer via iPads, som de næsten kunne finde rundt i.
En fantastisk solskinsdag, som vi afsluttede på en italiensk restaurant med endnu mere rødvin!
Sidst på dagen var jeg dog gået lidt kold i vin, fine folk i skjorte og stritten med lillefingeren, og savnede egentlig bare en kold hof fra Bente (bodegamutteren på den lokale i Aalborg) i selskab med et par raflebæger, Kim Larsen og fodbolddrengene.

På den efterfølgende tømmermændsdag blev vi inviteret hjem til "grill-fest" ved en lokal mendozianer og god ven af vores couchsurfer. En grill-fest som udviklede sig til et sandt ædegilde for Simons og mit vedkommende. Vi stoppede os i vanvittigt lækkert kød, da vores vært var uddannet "asado" (uddannet grill-chef).
Uden at skænke en eneste tanke til de sulte børn i Afrika spiste vi til langt over vores fysiske grænse til stor glæde for kokken. Dette måltid blev derfor det eneste på dagen, hvilket var mere end rigeligt.

Vi kunne efter kort tid i Argentina konkludere, at det ikke er et sted for vegetarer og afholdsmænd. Det er dog sjovt nok et land, hvor småpenge er dyrebare og sjældne, hvorfor de giver karameller i stedet for mindre byttepenge på restauranter.

Mandag aften afsluttede vi vores luksustid i Mendoza med en akavet krammer til vores vært, hvorefter vi tog bussen til hovedstaden Buenos Aires. Her ankom vi til vores nye couchsurfer kl 10 om morgenen, hvor han netop var på vej ud af døren. I bedste couchsurfing-ånd gav han os blot nøglen til lejligheden, viste også skyl-ud-funktionen og sagde vi bare kunne bruge hans computer, hvorefter han afsluttede med "have fun - the place is yours", og tog på arbejde i 8 timer.
Efter førstehåndsindtrykket havde lagt sig, blev tvivlen om hans seksuelle preferencer også afklaret/bekræftet, da hjemmesiden gayromeo.ar poppede op i hans Internet Explorers bogmærke... men en satans flink og kreativ type, der arbejder som designer, hvilket tydeligt afspejles i hans indretning af lejligheden, hvor der bl.a. er en discokugle i badevaerelset.

Buenos Aires er kendt som byen med verdens bredeste gade (som jeg hinkede hele vejen over for at sige jeg havde gjort det, hvilket medførte nogle hovedrystede tilskuere ved fodgængerovergangen). Byen er dog mere kendt for sit kulturliv og især storslående teaterstykker.


Vandkamp i performance teater
Simon og jeg købte derfor billet til et alternativt "performance"-teaterstykke med vand som hovedtema. En 40 minutters forestilling, der blæste os bagud og klart overtager førstepladsen for bedste forestilling jeg har set. En forestilling med 360 graders sceneshow, specialeffects med vand, oppustelige drager, lodrette scener og flyvende skuespiller med fastspændte wires, hvor også publikum blev involveret i showet. For eksempel lige før forestillingen startede blev der droppet 2 kæmpe vandballoner ned på det tætstående publikum, for ligesom at sætte temaet for hele forestillingen.
Unødvendigt at sige, at publikum var smilende, duperet og drivvåde, da de forlod salen igen...

I dag har vi gaaet rundt i den farverige bydel Boca og fået rundvisning på sydamerikas fodboldstolthed Boca Juniors hjemmebane. Om aftenen tog vi i teater og så en argentisk opsatning af Thomas Vinterbergs "Festen". Alt foregik på spansk, så det var vitalt, at vi havde set filmen foer, så vi kunne forstå handlingen. Alle navne og sange var dog bibeholdt på dansk, så vi var flade af grin, da skuespillerne pludselig løb rundt på scenen og sang "...med dejlig chokolade og kager til" og andre danske ord, sange og traditioner. Fed oplevelse, der var ligeså sjov som skrifttypen "Comic Sans" i ens første danske stil. Se videoen herunder...



Imorgen tidlig forlader vi det civiliserede og europa-lignende Argentina og erstatter tango med samba, rigdom med fattigdom, storby med strandby, Maradona med Pelé, Messi med Ronaldo, 28 grader med... 29 grader! Rio de Janerio - get ready!


Chilling in a park in Buenos Aires

Ingen kommentarer:

Send en kommentar